2013. október 21., hétfő

Beledobálós vödrös savanyúság


25 literes edényre van szükségünk, aminek jól zárható teteje van.
Hozzávalók:
- 10 l víz
- 3,5 l 10%-os ecet
- 1 cs egész bors
- 1 cs mustármag
- 45 dkg só (nem jódozott, sima asztali)
- 2 kg cukor
- 15-20 db babérlevél
- 6,5 dkg borkénpor
Az egészet összekeverjük  és 1 napig állni hagyjuk. Beleborítjuk a jól zárható edényünkbe és belepakoljuk a savanyítandókat. Folyamatosan lehet rakni, mikor minek van szezonja. Egyedül a zöld paradicsomot nem ajánlom, mert az megpuhul és szétmálik a lében. Egyébként jöhet minden, ami szokásos. Ha esetleg csípős almapaprikát teszünk bele, arra számítsunk, hogy a többi hozzávaló is átveszi a csípősséget.
Az elkészített lé nálam 2-3 évig szokta bírni, attól függ mit teszünk bele. Pl. tettem el hatalmas tv paprikát reszelt káposztával töltve, és sajnos nem mindegyik paprika bírta a levet és szétmállott. Ilyenkor már nem tiszta átlátszó lesz a lé, hanem elkezdt opálosodni. Na, akkor érdemes cserélni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése