2014. június 15., vasárnap

Dunsztolás


Egy nagyobb lábas aljára konyharuhát terítek - azért azt, mert már jártam úgy, hogy az újságpapír teljesen cafatokra mállott és rákötött a befőttesüvegekre levakarhatatlanul - ebbe belepakolom a kidunsztolni való üvegeimet, és annyi vizet öntök a lábasra, hogy az üvegek háromnegyedéig érjen a víz.
Fontos, hogy ha lekvárokat dunsztolunk, azok akkor ugye forrón kerülnek az üvegbe, ilyenkor ezekre soha nem szabad hideg vizet önteni, mert elpattanhatnak az üvegek. Tehát ha forró a kidunsztolni való, akkor melegvizet, ha hideg, - ez pl. a szörpöknél van így, akkor nyugodtan lehet hideg vizet önteni rájuk. 
Aztán alágyújtok és elkezdem a dunsztolóvizet felforralni.
Ha a víz elkezd forrni, onnantól a forrón eltett lekvároknak kb. 10 percre van szükségük a teljes csírátlanodásig, a szörpöknél pedig, amikor elkezd gyöngyözni (tehát felforrt) a folyadék az üvegben, onnantól számítva 20 percig kell folytatni a teljes csírátlanodásig.
Ha letelt az idő, akkor még forrón (konyharuha és konyhakesztyű mindenképpen kell, mert nagyon forró!!) plédek közé téve, jól letakarva - több rétegben -, hogy minél lassabban hűljön ki, 24 óráig békénhagyjuk a szörpjeinket. Ha kihűltek (ez a méretüktől és a tartalmuktól is függ, de általában 24 óra elég nekik), akkor mehetnek a helyükre.
Van, aki nem szedi ki a dunsztolófazékból őket, hanem ott takarja le egy pléddel, és így várja meg, míg teljesen kihűlnek. Mindkét variáció jó, talán az elsőnél lassabb a kihűlés ideje.
Így nincs szükségünk semmiféle tartósítószerre, és biztosan állíthatom, hogy nem fognak megromlani a remekműveink. Eddig egyetlen üveg lekvárral volt egy kis problémám, de csak azért, mert a fém fedő nem zárt már teljesen jól, ezért levegő került az üvegbe és penészedni kezdett a lekvár teteje.
Egyébként a tető problémát már nyitáskor észre fogjuk venni, ha könnyen nyílik, akkor baj van. Ugyanis a forralás vákuumot képez az üvegben, ezért a fémtető beszívódik. Ha lekváron a fémtetőt megnyomva kattogó hangot hallunk, azaz be tudjuk nyomni, akkor ott baj lesz a lekvárral, ha nem cselekszünk. Ezt már a lekvár kihűlése után is ellenőrizzük le, mielőtt a végleges helyére kerülnének. Ha itt bajt észleltünk, akkor tegyüt hűtőbe a lekvárt és fogyasszuk el. 
Egyébként a felbontott, de fel nem használt lekvárokat is hűtőben kell tartani, mivel ugye teljesen tartósítószermentesek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése