2013. október 21., hétfő

Almaecet házilag


Fogunk egy tiszta 5 literes befőttes üveget és 2/3-ad mennyiségű vízben feloldunk kb. 25 dkg cukrot (mézet). Erre dobáljuk rá az alma héját, csutkáját, és kezdetkor 1-2 feldarabolt almát is. (tehát gondolatban 3 részre osztjuk az üveget vízszintesen, két harmad legyen a víz, egy harmad pedig az alma. Ne teli üveggel számoljunk, mivel forrni fog, és ki is fut, ha telerakjuk)
Kezdetkor nem fontos, hogy meglegyen az egy harmad alma, folyamatosan is rakhatjuk, amíg el nem érjük ezt a mennyiséget.
Az üveget lekötjük, langyos helyre állítjuk és minden nap megkeverjük. Minél tovább érleljük, annál erősebb lesz az ecetünk.
Készíthetjük kisebb üvegekkel is, akkor is az egyharmad-kétharmad arányt tartsuk be.
Aki szeretne ízesített ecetet készíteni, bátran próbálkozzon mentával, citromfűvel, kaporral, kakukkfűvel, bazsalikommal, bodzával esetleg eperrel, málnával és így tovább.
A sima almaecet ragyogóan öblíti a hajat, a ruhát. (nem marad benne az ecetszag). Az ízesítettek pedig salátához ajánlhatóak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése