2014. április 16., szerda

Fenyőmézet készítettem


Ilyenkor április közepétől május elejéig van erre lehetőség, addig amíg a fenyőfákon az új hajtások még lágyak, nem fásodtak meg. Ezeket az élénkzöld puha hajtásokat kell "leszüretelni" és összekeverni jó minőségű mézzel. (Értem itt azt, hogy ne a bolti kínai mézzel, hanem megbízható termelőtől vásárolt, jó minőségű magyar mézzel. Itt jegyezném meg, hogy olvasatom szerint a magyar mézet a kínai, rossz minőségű mézek feljavítására (is) használják, hogy utána el lehessen adni - köztük nekünk, magyaroknak is... - mer' occó, nem dága...)
Ha összekevertük, csak le kell zárni a befőttes üvegünket, és félretenni akár 3-4 hónapra is. Majd ha jön a köhögős időszak, csak egy-két evőkanállal elfogyasztani belőle. Többet ér, mint bármelyik köptető. Gyerekeknek is adható, de csak egyéves kor felett, a botulizmus veszélye miatt.
Egyébként mióta méheink vannak, azóta nem vettem a gyerekeknek köhögéscsillapító szirupokat. Mézet szoktak kapni, különféle köhögéscsillapító gyógynövényekkel megspékelve. Készítettem már bodzavirágos, bodzabogyós mézet, hársfavirágos mézet, akácvirágos mézet, kakukkfüves mézet, lándzsás útifű mézet. Ezek mind-mind köhögéscsillapító és köptető hatással rendelkeznek. (leírok még néhány ilyen gyógynövényt a teljesség igénye nélkül: fehérmályva, martilapu,  édesgyökér, borsikafű. Ezek teakészítésre is alkalmasak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése