2014. április 11., péntek

Házi sajt, joghurtból


Még fejtem a kecskéket, rengeteg sajtot volt alkalmam elkészíteni, kipróbálni. Csináltam joghurtot, sajtokat, ordát, és kefírt is kefírgombák segítségével. Mióta nem fejem a kecskéket, és nincs itthon házitej, az alábbi recept szerint szoktam házisajtot készíteni, ha nagyon hiányzik az íze.
Fogunk 5 pohár joghurtot és a házisajtkrémben leírt módon (egy szűrőt kibélelünk egy tiszta textilpelenkával, aláteszünk egy edényt, amibe majd csöpöghet a savó és az egészet két napra betesszük a hűtőbe. (Stahl Judit receptje)
Ha letelt az idő, egyszerűen kibontjuk a csomagot, és anélkül, hogy kivennénk a krémes állagú "sajttésztánkat" beízesítjük a következő receptek szerint, vagy kitalálhatunk saját variációt is. (nagyon finom apróra vágott snidlinggel is)
A fentmaradt krémes sajtot pedig úgy ízesíthetjük, ahogyan csak kedvünk tartja.
Leírok két kedvenc variációt:
1. 2 gerezd fokhagymát pépesre zúzunk, ízlés szerinti mennyiségű olajbogyót apróra vágunk, végül sózzuk, borsozzuk "sajttésztánkat".
2. Egy kis csokor petrezselymet apróra vágunk egy marék dió társaságában és firssen őrölt borssal, ízlés szerinti sóval együtt belekeverjük a "sajttésztába".
Ha beízesítettük a sajtunkat, korongformára igazítjuk, és visszacsomagoljuk az eddigi textilpelenkába, kivesszük a szűrőből és még egy tiszta, száraz pelenkába csomagoljuk. Minél több réteg ruha fedi, annál jobb, mivel annál keményebb lesz a külseje.
Ezek után két vágódeszka közé tesszük a házisajtunkat, és egy vízzel teli lábas segítségével lesúlyozzuk. (ennek a súlya kb. 75-80 dkg legyen)
Visszatesszük a hűtőbe, és még 24 órán át megvárjuk, hogy a sajtunk szépen megérjen. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése