2014. szeptember 8., hétfő

Krumplis pacsni

Vagy "aszalt krumpli", ahogy a tesóm hívja :) Ez is nagyon jó tízórai ötlet, ha már unjuk a kenyér, vaj, szalámi  kombinációt.
Minél több lisztet teszünk bele, természetesen annál keményebb pogácsákat kapunk. Mi azt szeretjük, amikor nagyon puha és lágy, másnap is.
Ezért én így készítem:

1,5 kg krumpli
2,5 dkg só
20 dkg teljeskiőrlésű tönkölyliszt
3 tojás

A krumplit megpucoljuk, kockákra vágjuk, megfőzzük. Ha készen van: leszűrjük, krumplitörővel összetörjük és hagyjuk kihűlni. Akkor beletesszük a tojást, sót, és miközben krumplitörővel nyomkodjuk-keverjük, hozzáadagoljuk a lisztet.
Bőven lisztezett deszkára kiteszünk a masszából két-három marékkal, belisztezzük a tetejét is, és tenyérrel lelapogatjuk, hogy kb. 1,5-2 cm-es vastagságú korongot kapjunk. Pogácsaszaggatóval (vagy pohárral) kiszaggatjuk, és bő forró olajban aranybarnára sütjük. Finom még melegen is, de nálunk másnap reggel van nagy sikere :) Magában reggelire, tízóraira nagyon szeretik a gyerekek, sőt főzelékekhez is finom feltét. Készíthetük fokhagymásan, szerecsendiósan, bármilyen fűszerezést elbír, amit a krumpli is.
Egyébként rémlik, hogy gyerekkoromban lekvárral is ettük :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése