2015. december 18., péntek

Karácsonyváró linzer

A recept megboldogult lánykoromból, az egykori első munkahelyemről való.

40 dkg liszt
25 dkg vaj 
12 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
3 tojás sárgája
1 citrom reszelt héja és leve is
1 csipet só

A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, hozzáöntjük a porcukrot, a vaníliás cukrot, a sárgákat, citromok héját és levét,  és összedolgozzuk. Ha esetleg nem áll össze, akkor 1-2 evőkanál tejföllel segítsünk ezen.
1 órára tegyük hűtőbe, majd ha ez letelt, akkor vegyük ki, szobahőmérsékleten pihentessük egy kicsit. Addig gyújtsuk meg a sütőt és melegítsük elő 200 fokra.
Aztán nyújtsuk ki a tésztánkat lisztezett deszkán 3-4 mm vastagságúra és szaggasuk ki a formákat úgy, hogy minden második formának legyen egy lyuk a közepén. 
Akinek nincs gyárilag ilyen középen lyukas formája, akkor az szaggassa ki a teli formákat, majd utólag pl. egy folyékony édesítőszer kupakjával készítsen kis lyukakat a kiszaggatott formák közepére (mint mi a fenyőkáknál, harangoknál, csillagoknál ugyanis linzerformánkból van lyukas közepű, de ugye karácsonyi süti lévén szerettünk volna ahhoz illő formákat is).
A kiszaggatott sütiket 15-20 perc alatt süssük meg. 
Ha teljesen kihűltek, akkor vagy lekvárral ragasszunk össze egy nem lyukasat a lyukassal. Vagy, ahogy mi készítettük:
3 dl tejből és ízlés szerinti cukorból (mézből) 5 dkg vajjal és 5 dkg étcsokival készítettünk egy sűrű pudingot,  és ezzel ragasztottuk össze a formákat.
Akinek van kedve és ideje rá, az a tojásfehérjével kenje meg a lyukas közepű sütiket, erre szórjon durvára vágott diót vagy mandulát vagy mogyorót és úgy süsse meg, nagyon finom lesz!!!



Megszórható még porcukorral, de nálunk ezt senki sem kérte :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése