2014. augusztus 29., péntek

Almából, körtéből

A rengeteg esőnek köszönhetően óriásira nőttek az almáink, de sajnos ugyanez okból le is potyognak, mielőtt megérnének rendesen. Egyszerűen nem bírja el őket a száruk. Úgyhogy most mindenféle módon próbálom eltenni őket, hogy legalább így hasznosuljanak (meg persze Lepkének nassolnivalóként). A múltkori bazsalikomos után, szintén egy sült-grillezett húsok mellé valót készítettem. Fokhagymásat. Igen meglepő ötlet volt a család szerint, de mivel úgy gondoltam, hogy a mézes-fokhagymás hús is nagy kedvenc itthon, ebből gondoltam, hogy a szintén édeskés almához ha mézet és fokhagymát keverek, nem lőhetek nagyon mellé. Frissen kóstolva nekem nagyon bejött, kíváncsi leszek majd, ha egy-két hétig (hónapig) érlelődik, akkor milyen lesz az íze.



A másik potyogós gyümölcsünk a vilmoskörte. Mivel nagyon szeretjük, ezért kevés maradt a kísérleteimhez:) Így megszületett a simán vízben eltett körtebefőtt, és a fahéjas-mentás körtelekvár.




 A gyerekkoromban gyűjtött szalvéta pedig befőttes üveg-tetődíszként nyert értelmet :)

Mikor Nimródot vártam, (aki ugye szeptemberben született) és a hozzátáplálást ugye márciusban kezdtük meg, amikor is nem nagyon van mit adni, ami friss, bébiételt meg nem akartam venni. Ezért úgy gondoltam, hogy még terhesen kizárólag víz + gyümölcs, zöldség formában rengeteg üveggel elteszek, hogy majd ha Nimród fél éves lesz, legyen mihez nyúlnom. Így született meg a vízben eltett barack, szilva, alma, körte, tök, cukkini. (itt meg is jegyzem, hogy a tök és a cukkini nem került felhasználásra, mert szinte semmi nem maradt belőlük, teljesen felszívódtak az üvegben) De a gyümölcsök nagyon finomak maradtak.

Úgy készültek, hogy a megtisztított gyümölcsöt feldarabolva beletesszük a befőttesüvegbe (720 ml) és felöntjük vízzel úgy, hogy az az üvegeknek addig érjen, ahol elkezdenek szűkülni.(kb. két ujjnyira a tetőtől) Lezárjuk, egy konyharuhával bélelt fazékba tesszük őket, az üvegek háromnegyedéig felöntjük vízzel és feltesszük őket a tűzre. Amikor az üvegben levő folyadék elkezd gyöngyözni, na onnan számítva még 20 percig "főzzük" - azaz dunsztoljuk őket. Az idő letelte után takarókkal kibélelt kosárba tesszük az üvegeinket, vigyázva mert nagyon forróak, és jól bebugyoláljuk őket, több rétegben. Ha teljesen kihűltek, ami kb. 24-30 órát vesz igénybe, attól függően, hogy mennyi takarót tettünk rájuk (mennél több, annál jobb).  Utána a végleges helyükre kerülhetnek a kamrapolcon. Arra kell vigyázni, hogy mivel semmiféle tartósítószer nincs bennük, felbontás után hűtőben kell tárolni őket.

A segítségem:





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése