A másik potyogós gyümölcsünk a vilmoskörte. Mivel nagyon szeretjük, ezért kevés maradt a kísérleteimhez:) Így megszületett a simán vízben eltett körtebefőtt, és a fahéjas-mentás körtelekvár.
A gyerekkoromban gyűjtött szalvéta pedig befőttes üveg-tetődíszként nyert értelmet :)
Mikor Nimródot vártam, (aki ugye szeptemberben született) és a hozzátáplálást ugye márciusban kezdtük meg, amikor is nem nagyon van mit adni, ami friss, bébiételt meg nem akartam venni. Ezért úgy gondoltam, hogy még terhesen kizárólag víz + gyümölcs, zöldség formában rengeteg üveggel elteszek, hogy majd ha Nimród fél éves lesz, legyen mihez nyúlnom. Így született meg a vízben eltett barack, szilva, alma, körte, tök, cukkini. (itt meg is jegyzem, hogy a tök és a cukkini nem került felhasználásra, mert szinte semmi nem maradt belőlük, teljesen felszívódtak az üvegben) De a gyümölcsök nagyon finomak maradtak.
Úgy készültek, hogy a megtisztított gyümölcsöt feldarabolva beletesszük a befőttesüvegbe (720 ml) és felöntjük vízzel úgy, hogy az az üvegeknek addig érjen, ahol elkezdenek szűkülni.(kb. két ujjnyira a tetőtől) Lezárjuk, egy konyharuhával bélelt fazékba tesszük őket, az üvegek háromnegyedéig felöntjük vízzel és feltesszük őket a tűzre. Amikor az üvegben levő folyadék elkezd gyöngyözni, na onnan számítva még 20 percig "főzzük" - azaz dunsztoljuk őket. Az idő letelte után takarókkal kibélelt kosárba tesszük az üvegeinket, vigyázva mert nagyon forróak, és jól bebugyoláljuk őket, több rétegben. Ha teljesen kihűltek, ami kb. 24-30 órát vesz igénybe, attól függően, hogy mennyi takarót tettünk rájuk (mennél több, annál jobb). Utána a végleges helyükre kerülhetnek a kamrapolcon. Arra kell vigyázni, hogy mivel semmiféle tartósítószer nincs bennük, felbontás után hűtőben kell tárolni őket.
A segítségem:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése