2015. március 1., vasárnap

Vaj hiányában...

Két napja folyamatosan kakaós csigát sütök. Ők meg eszik. Aztán vasárnap estére elfogyott a vaj, ami ugye a kakaós massza alapja lenne a töltelékben. Viszont volt otthon túró. Gondoltam, miért ne próbálhatnánk meg túrós töltelékkel.
Egy zacskó túróhoz (45 dkg) - mézet raktam (ízlés szerint) és búzadarát szórtam (ez függ a méz vagy cukor mennyiségétől is, hiszen minél több az édesítőanyag benne, annál több nedvesség keletkezik, de kb. 10 evőkanállal), hogy a túróból folyó nedvességet felszívja és ne áztassa szét a csigákat. A másik szempont az édesítésnél, hogy ebben a tésztában nincs édesítőanyag, tehát a tölteléket jobban kell édesíteni, mint alapból tennénk, hiszen a tölteléknek és a tésztának együtt kell elég édes ízt adnia.
A túrós masszát kb. egy órát állni hagytam, hogy a búzadarának legyen ideje "meginni" a nedvességet.
Addig bedagasztottam a tésztát:

Hozzávalók:
60 dkg liszt
2 dl tej
4 dkg élesztő
20 dkg vaj (ez soknak tűnhet, de ettől még másnap is - ha marad - puha lesz)
4 tojás
méz

1. Lépés
A 2 dl meleg tejben elkeverjük a mézet és belemorzsoljuk az élesztőt. Félretesszük és megvárjuk míg felhabosodik. (felfuttatjuk)

2. Lépés
A lisztet egy dagasztótálba öntjük, mélyedést készítünk a közepébe, ebbe beleöntjük a felhabosodott élesztős-mézes-tejet.

3. Lépés
A többi hozzávalót is beletesszük a dagasztótálba és kidolgozzuk a tésztát. Ha a tészta szépen összeállt, akkor meleg helyen kétszeresére kelesztjük. Ha készen van, akkor újból átgyúrjuk és lisztezett deszkára borítjuk. És itt bekapcsoljuk a sütőt és 180 fokra melegítjük elő.


A formás kis bucinkat éles késsel szépen kettévágjuk:


Az egyik fél bucinkat lisztezett deszkán kb. 30x45 cm-es téglalappá nyújtjuk:


Megkenjük a túrós massza felével:


És feltekercseljük:

Kb. 2 cm-es vastagságú szeletekre vágjuk, nekem a legjobban a recés élű, fanyelű kés vált be:






A szeleteket kizsírozott (vajazott) tepsibe fektetjük, ügyelve arra, hogy kb. 3 cm maradjon kettő között, hiszen a csigáink még nőni fognak sülés közben. Aztán ugyanezt megtesszük a bucink másik felével is.


Azután a 180 fokos előmelegített sütőben 20 percig sütjük őket. Mint mondtam, ennek a csigának a tésztája egyáltalán nem édes, ezért vagy megporcukrozzuk, vagy ahogy mi szoktuk ezt megoldani: mézes meleg tejet kapnak hozzá a kölykök. De viszont így készíthetjük sósan is: pizzás (vagy kész pizzakrémet és sajtot teszünk rá, vagy hámozott paradicsomot, oregánót, fokhagymát, sót, borsot botmixerrel pürésítünk, ezt kenjük a tésztára, majd reszelt sajttal megszórjuk és így tekerjük fel), fokhagymás (10 dkg vajba ízlés szerint fokhagymát nyomunk, sózzuk, borsozzuk és ezzel kenjük meg a csigánkat) stb. ízben.












Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése