2016. június 30., csütörtök

Tiramisu

A recept Stahl Judit Végre otthon! szakácskönyvéből való. Nálunk már évek óta többször bizonyította, hogy ez a legfinomabb Tiramisu recept:

Hozzávalók:

A krémhez:

4 friss tojás
50 dkg mascarpone
5 evőkanál cukrozott, sűrített tej

3 dl híg feketekávé
3 evőkanál mandula ízű likőr (pl. Amaretto)
3 evőkanál kávélikőr (pl. Kahlua)
2 doboz babapiskóta

a tetejére 3 evőkanál cukrozatlan kakaópor

1. A krémhez szétválasztjuk a tojásokat, majd a sárgákat, a mascarponét és a sűrített tejet robotgéppel jól összekeverjük. Ezután elmossuk a habverőket, szárazra töröljük őket és fehérjékből kemény habot verünk.
2. A robotgépből most elbúcsúzunk, jöhet egy fakanál. A tojáshab negyedét a mascarponés krémbe forgatjuk és nem törődünk azzal, hogy a kevéske hab összeesik. Ilyenkor az a fontos, hogy felhigítsuk vele a krémet, mert ha sűrű marad, akkor az életben nem kapunk lágy, könnyű végeredményt.
Miután a hab egynegyedét beledolgoztuk, hozzáadjuk a többi tojáshabot is, de ezt már csak óvatos, széles mozdulatokkal végezzük. A mascarponés krémből félreteszünk két evőkanálnyit, a többit pedig a kezünk ügyébe készítjük.
3. A babapiskóták áztatásához összekeverjük a híg fekete kávét, a mandula ízű likőrt, és a kávélikőrt. Előveszünk egy 25x35 cm-es, legalább 6 cm magas üvegtálat és összeállítjuk a tiramisut. Néhány darab babapiskótát belemártunk a kávés keverékbe, számolunk lassan ötig, majd a beáztatott piskótákat lerakjuk egymás mellé a tál aljára. Ezt addig folytatjuk, amíg egyenletes piskótaréteg nem borítja a tál alját. Ehhez általában szükség van egy kis szabás-varrásra, mert olyan tálat még nem találtak ki, amelynek az alját hézagmentesen sikerült volna kirakni egészben hagyott babapiskótákkal. Miután elkészültünk az első réteggel, rákenjük a krém felét. Erre megint egy réteg beáztatott piskóta következik és némi szabás-varrás után rásimítjuk a többi krémet. Befejezésül a tálba rakosgatunk még egy utolsó réteg beáztatott piskótát, és a tetejére kenjük a félretett két evőkanálnyi krémet. A tiramisut egy éjszakára hűtőbe tesszük és tálalás előtt teaszűrőn át vastagon meghintjük cukrozatlan kakaóporral. Egy olasz szólás szerint ennek olyan vastagnak kell lennie, mint idősödő nők arcán a púdernek, ha korzózni indulnak.
6 adag lesz belőle.

Megjegyzem, hogy a kétféle likőr nem olcsó mulatság, de megéri beruházni rájuk, mivel leírhatatlan különbséget adnak ízben. Igen, és is próbáltam megúszni olcsóbb variációkkal, míg egyszer beruháztam rájuk, és rá kellett jönnöm, hogy ég és föld a különbség. Egyébként sokáig elállnak, és nem kell belőlük sok a sütibe, ezért nagyon-nagyon sok tiramisut ízesítenek mennyeire, míg el nem fogynak.

A másik gondolatom, hogy ezt akár cukormentes változatban is elkészíthetjük, cukrozott sürített tej helyet mehetne bele sűrű kókusztej nyírfacukorral édesítve. Cukormentes babapiskótát meg lehet készíteni otthon, vagy venni. Egyedül az a kérdés, hogy a likőrökben mennyi a cukor. Bevállaljuk e azt a pár evőkanálnyit, vagy rendíthetetlenek leszünk és helyettesítjük valamiféle cukormentes aromával őket.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése