2014. július 27., vasárnap

Az én bolognai szószom


Hosszú ideig próbálgattam elkészíteni a tökéletes bolognai spagetti szószt. Szerintem ez a recept áll a legközelebb hozzá: (az alapötletet egy lasagne szósz adta, amit nagyon szeretünk)
2 fej vöröshagyma
20 dkg füstölt-főtt császárszalonna
2-3 doboz sürített paradicsom (nem a kicsi)
2 szál sárgarépa
1,5 kg darált sertés lapocka
tej 
só, bors, babérlevél, 3-4 gerezd fokhagyma
A megtisztított hagymát felaprítom, elkezdem dinsztelni olívaolajon. Ha üveges lett, rádobom a kockákra vágott szalonnát, a répát pedig hosszában félbevágom, és vékonyan felszeletelve hozzákeverem. Amikor már a szalonna félig megsült, hozzáadom a húst, és addig pirítom, amíg teljesen "kifehéredik". Ekkor belekeverem a sürített paradicsomot, először csak kettőt, aztán majd a vége felé megkóstolva eldöntöm, hogy elbírja e még a harmadikat is, és felöntöm annyi tejjel, ami éppen ellepi. (igen, tejjel :) Teszek bele babérlevelet, borsot, sózom és belenyomom a fokhagymákat is. Ekkor elkezdem főzni, közben pedig figyelem, mert ha szükséges, akkor tejjel utánaöntöm, mivel itt most a tejtől lesz "szószos" a hús, nem szabad hagyni elpárologni. Ha megpuhult a hús, ellenőrzöm, hogy eléggé sós, paradicsomos e, ha nem akkor miután tettem még bele a sűrítményből, főzöm egy darabig, mivel a paradicsomnak még egyet "rottyania" kell, hogy elveszítse a nyersességét.
Nálunk ha Bolognai, akkor biztosan ez a szósz kerül rá:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése