2015. január 6., kedd

Apa szülinap

Minden karácsonykor szoktam bejglitortát sütni. Ez most az idén apa szülinapjára csúszott. Tulajdonképpen ízre teljesen olyan, mint a hagyományos, csak ezt pite formában kell megsütni. Ezért nem kell tekergetni, félni, hogy esetleg megreped. Ez az ő kedvenc édessége, íme a recept:

Hozzávalók:
25 dkg liszt
1 dl tejföl
fél csomag szárított élesztő (ez nálam a 7 g-os élesztő fele)
5 dkg porcukor (méz)
1 csipet só
5 dkg hideg vaj
1 tojás

Töltelék: (ez eredetileg egy diós-mákos bejglitorta, de mivel nálunk a diósért senki sem rajong - rajtam kívül - ezért én csak máktöltelékkel készítem. De itt leírom, hogy hogy szól az eredeti recept. Az, aki csak diós vagy csak mákos bejglitortát szeretne sütni, a mák- illetve a dió töltelékhez valókat vegye duplán, és azzal töltse meg a tortáját.)

10 dkg mazsola, 0,5-1 dl rum, 1,5 dl tej, 15 dkg darált dió, 15 dkg darált mák, 30 dkg cukor, 1 vaníliarúd, 1 citrom reszelt héja, 1 kk őrölt fahéj, 1 csipet őrölt szegfűszeg, és a kenéshez egy tojás sárgája és fehérje szétválasztva.

Tészta elkészítése:
A lisztet, cukrot sót és a szárítot élesztőt összekeverjük, belekockázzuk a hideg vajat és hogy morzsás állagú legyen késes robotgéppel elkeverjük. (nekem ilyenem nincs, ezért én nagylyukú reszelőn belereszelem a vajat és a kezemmel elmorzsolgatom, persze gyorsan, hogy a vaj lehetőleg ne olvadjon meg, ugyanis ettől lesz omlós a tészta)
Hozzáadjuk a meglangyosított tejfölt, majd a tojást és lágy tésztát gyúrunk belőle. Ha kell lisztezzük. Folpackba csomagoljuk (esetleg nylonzacskóba) és egy éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap időben kivesszük, hogy jól formázható legyen. Három részre osztjuk úgy, hogy egyszer félbevágjuk, majd az egyik felet mégegyszer megfelezzük. A fél lesz az alja, oldala, a két negyed pedig a közepe és a teteje.

Töltelék:
a mazsolát annyi rumba áztatjuk, amennyi ellepi, felforraljuk, kihűtjük, leszűrjük. A tejet megmelegítjük, a diót összekeverjük a cukor felével, ahogy a mákot is. Hozzáadjuk a vaníliarúd kikapart belsejét igazságosan elosztva a két töltelék között. A mákhoz jöhet a fahéj, a szegfűszeg és 1 dl tej. A maradék tej pedig mehet a dióhoz. Elosztjuk a mazsolát is, ezzel a töltelék kész.

A fél adag tésztát akkora körré nyújtjuk, hogy túllógjon a forma peremén is, ezt fogjuk visszahajtani a felső tésztalapra. (kb. 34 cm) Ezt belehelyezzük egy 24 cm átmérőjű piteformába, és az alját képzeletben megfelezzük. Egyik felére jöhet a diós töltelék fele, a másik képzeletbeli félre pedig a mákos töltelék fele.
Erre jön a középső tészta, amit az egyik negyedből nyújtunk, erre a diótöltelék másik fele, a mák másik fele. Persze arra figyeljünk, hogy a mákos illetve diós rétegek egymás fölött helyezkedjenek el, mert különben ha felszeleteljük, akkor jön a meglepetés a diós-mákos töltelékes süti egy szeleten belül :)
Erre jön a megmaradt negyed tészta. Ezt megkenjük a tojás sárgájával, ráhajtjuk a túllógó széleket, peremet formázunk belőle és ezt is lekenjük a sárgájával.
30 percig pihentetjük hűvös helyen, azután bekenjük az enyhén felvert tojásfehérjével is. Diódarabokat teszünk a diós részre, mákot szórunk a mákos részre. Újabb 30 perces pihentetés jön. A sütőt előmelegítjük 190 fokra, de mielőtt betesszük a tortánkat, villával meg kell szurkálni a tetejét, hogy a gőz sülés közben ki tudjon jönni, és ne repedjen meg a tészta.
15 percig 190 fokon, utána pedig 175 fokon még 25 percig süssük. Ha nagyon pirulna a teteje, akkor alufóliával takarjuk le és úgy süssük tovább. Rácsra téve hűtsük ki.
(recept forrása: Stahl magazin 2009. ünnepi különszám)

Én mivel csak mákosat szoktam sütni, nem jelölöm a tetején, hogy melyik fél melyik. Azt találtam ki, hogy kicsit elcsípek a tésztából, kinyújtom, és fenyőfákat, csillagokat, szíveket szúrok ki belőle, ezzel diszítem a torta tetejét. De mivel most szülinapi torta lett belőle, ezért a közepére a számot, a szélén körbe pedig rengeteg szíveket raktam rá.

Így néz ki belülről:




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése