De ezt az idén nem fogom hagyni, azt gondoltam ki, hogy lekvárt fogok belőle főzni. Igen, lekvárt. Egyszer régen olvastam valahol, hogy ananászból töklekvárt lehet készíteni, mivel a töknek olyan semleges íze van, hogy képes felvenni a vele együtt eltett gyümölcsök ízét, és valljuk be azért nem mindegy, hogy egy fél ananászból és egy kg tökből készítünk ananászlekvárt, vagy simán ananászból.
Szóval készült az idén vegyes lekvár: meggy, cseresznye, sárgabarack és tök felhasználásával. Ez azért, mert mindegyikből már olyan kevés volt, hogy önmagában nem lett volna érdemes nekiállni a lekvárfőzésnek.
Aztán készítettem a fentebb említett ananászlekvárt, és újdonságként narancslekvárt is.
Annyi az egész, hogy a tököt - kb. egy kg-os volt - megtisztítom, feldaraboltam, odatettem főzni, aztán kb. 6-8 db narancsot megpucoltam, lehártyáztam - és itt nem csak a fehér hártya leszedésére gondolok, hanem a narancshúst "egybentartó" átlátszó hártyát is leszedtem, aztán feldarabolva a tökhöz kevertem és együtt szépen lekvárrá főztem őket. Gyorsításként a botmixert is bevetettem, hiszen azért a tök és a cukkini is elég kemény, lémentes, ezért nehezebb vele a dolog, mint egy gyümölcs esetében. Édesítésként mézet használtam. Aztán üvegekbe töltöttem és kidunsztoltam őket. Tervbe van még véve a tökös-fahéjas lekvár, a tökös-vaníliás lekvár és a tökös-gyömbéres lekvár is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése