2015. július 12., vasárnap

Túrós guba

Miért is ne? Keve nem eszi meg a mákos édességeket, ezért úgy gondoltam, megpróbálom túróval, hátha. A vicc az egészben, hogy szerintem neki ízlett a legkevésbé, de a többiek odáig voltak érte.

A recept alapját Stahl Judit: Házias édességek c. könyvében található mákos guba receptje adta.

Tehát:

Hozzávalók:
5 dl tej
5 dl tejszín
25 dkg szikkadt kifli
1 kg túró
Méz ízlés szerint (a tejbe is kell, és a túróhoz is)
1 nagy citrom (ezt is kihagytam :)
4 tojás sárgája
10 dkg vaj
A tepsi kikenéséhez vaj


  1. A sütőt előmelegítjük 200 fokra (gázsütőn ez a 6-os fokozat) és kivajazunk egy 20x30 cm-es tepsit.
  2. A tejet és a mézet nagy lángon kevergetve felforraljuk, majd a tűzről levéve hozzáadjuk a tejszínt és      az egész keveréket kihűtjük.
  3. Ezalatt a kifliket 1 cm vékony karikákra vágjuk és beleszórjuk a kivajazott tepsib
  4. A túrót összekeverjük az ízlés szerinti mézzel
  5. A kihűtött tejhez hozzáadjuk a tojássárgákat és megöntözzük vele a tepsiben várakozó szikkadt                                                                                                                                                     kiflikarikákat. És jó alaposan összeforgatjuk, hogy a kiflikarikák rendesen fel tudják szívni a tejes-tejszínes-tojássárgás-mézes keveréket.    
  6. És végül rásimítjuk a túrós masszát a kiflisre, majd erre rámorzsoljuk a 10 dkg vajat.
Bő harminc perc alatt megsütjük az előmelegített 200 fokos sütőben. Jó étvágyat!




2 megjegyzés:

  1. Biztos nagyon finom!
    Gratulálok a blogodhoz. Nagyon ügyes gazdaasszony vagy, csak dicsérni lehet. További sok sikert kívánok és sok szerencsét az életetekben. Csak gratulálni lehet Neked. B-Ica

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szépen köszönöm, igazán kedves vagy!

      Törlés