2015. május 14., csütörtök

Süssünk fánkot

Igaz, hogy nincs farsang, de ez azért ne akadályozzon meg bennünket, hogy fánkot süssünk, pláne, ha a kölykök imádják.
Az alábbi receptet a Nők lapja konyha Desszert különszámában olvastam, és annyit változtattam rajta, hogy én graham lisztből készítettem.

A recept:

- 2,5 dkg friss élesztő
- 2 evőkanál porcukor (méz)
- 3 dl tej
- 45 dkg liszt, + a nyújtáshoz
- csipet só
- 2 tojás sárgája (a fehérjét pedig gyűjtsük egy edényben, tegyük hűtőbe, mert nemsokára egy tojásfehérje-              igényes süti következik :)
- 5 dkg vaj
- a sütéshez olaj, vagy zsír

1. A langyos tejbe morzsoljuk bele az élesztőt, tegyük bele a cukrot (mézet) és futtassuk fel. A lisztet öntsük bele egy kelesztőtálba, tegyük hozzá a sót, öntsük rá a felfuttatott élesztős tejet, a tojásokat, és a vajat megolvasztva. Ebből dagasszunk lágy tésztát, majd meleg helyen, letakarva hagyjuk a tésztát a duplájára kelni.

2. Lisztezett deszkán nyújtsuk ki kb. 2 cm vastagra, szaggassuk ki őket (akár egy üvegpohár szájával is lehet) Helyezzük a fánkokat egy lisztezett deszkára, és konyharuhával letakarva pihentessük őket legalább 30 percig. 

3. Közepesen forró olajban süssük ki őket úgy, hogy azzal az oldallal kezdjük a sütést, ami eddig a fánk felső oldala volt, tehát az legyen felül, amin a fánkunk eddig pihent a deszkán. Mindkét oldalát 1,5-2 percig süssük, de fontos, hogy az első oldal sütésekor fedővel takarjuk le a fánkokat. Fordítás után már nincs szükség a fedőre.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése