2015. május 23., szombat

Női szeszély :)

Jelenleg süti formájában.
Szintén a Nők lapja konyha Desszert különszámában olvastam. (nagyon jó receptek, pont nekem valók). Ezt sütöttem apa névnapjára a munkahelyi köszöntéshez is. És mi sem dícsérhetné jobban azt, hogy milyen finom, hogy ketten is elkérték a receptjét. (és kipróbált háziasszonyok :)
Egyébként amikor kérdezték apát, hogy mi a süti neve azt mondta, hogy a Kisasszonyok álma :)))
Avagy itt a tojásfehérje-igényes sütirecept:
A recept a Nők lapja konyha Desszert különszámából való, most változtatás nélkül:

A tésztához:
30 dkg liszt + a tepsihez
1 tojás
6 dkg lágy vaj
5 dkg porcukor
fél dl tej (nekem ennyi tej nem lett elég ahhoz, hogy összeáljon a tészta, kb. kétszer ennyi kellett, de mindenki adagolja apránként, biztos, ami biztos)
fél teáskanál szódabikarbóna

Töltelékhez:
4 tojás fehérje (itt jöhetnek a kelt tésztáknál megmaradt fehérjék :)
20 dkg porcukor
2 dl baracklekvár
5 dkg dió

1. A tészta hozzávalóit gyúrjuk össze, nyújtsuk fél cm vastagra, tegyük egy kikent, kilisztezett 30-20 cm-es tepsibe és 180 fokon süssük 10 percig.

2. Eközben elkészítjük a tojáshabot: kezdjük el felverni, amikor már habos, de még nem kemény, akkor kanalanként kezdjük el hozzáadagolni a porcukrot. Addig verjük a habot, amíg feszes, kemény masszát nem kapunk. (itt én azt hittem, hogy ez soha nem lesz sem feszes, sem kemény, de aztán a végén mégis. És a hab pont elkészül addigra, mire a tízperces sütés letelik)



Sütés előtt: 



3. A tízperc letelte után vegyük ki a sütőből a sütit és kenjük meg a baracklekvárral, majd erre simítsuk rá a tojásfehérjés-porcukros habunkat. Szórjuk meg a durvára vágott dióval és tegyük vissza a sütőbe még 15-20 percre. Akkor lesz jó, ha a tojásfehérjés hab elkezd megpirulni, felemelkedik és megszilárdul.

4. A kész sütit hagyjuk öt percig hűlni, majd még melegen, hideg vízbe mártott késsel szeleteljük fel a tepsiben, de ne vegyük ki, hanem hagyjuk ott teljesen kihűlni.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése