2015. május 6., szerda

Jártamban, kertemben :))


A segítségem :)
Éppen locsolni indul a dinoszauruszos kannájával.
- Lefényképezhetlek a szép kannáddal együtt? - kérdem, de meg sem áll:
- Mennem kell, itatom a virágokat - mondja.


Dióvirág. Kukac, ahogy a gyerekek hívják. Egyébként a diófa minden része gyógyhatású. A virága, a levele (csak június közepétől július végéig szedhető), a zöld dió, a rügy, a kopáncs (vagyis a burok), a diófa kérge, a dió héja, a dióban lévő "válaszfal", a dióbél hártyája, a dió maga, és az olaja is. 
Talán nem véletlen, hogy szinte minden falusi portán megtalálható volt, sajnos mostanra már sokan kivágták, mert kell a hely a tujának és a gyepnek...


Itt a kis fűszereskertem. A falon a "cserepekben" szintén fűszernövények hajtanak. Lesz itt majoranna, oregánó, kakukkfű, bazsalikom, petrezselyemzöld, rukkola saláta, zsázsa és metélőhagyma.
Lent a citromfű, a menta, a rebarbara, a majoranna palánta, levendula palánta, csombor, cola növény - ez utóbbi szintén gyógynövény, az illata teljesen olyan, mint az ismert üdítőitalnak - a zsálya, és a kerítésre pedig szeder fog felfutni, legalábbis remélem :)


Szépen beindult a menta is. Kaptam két új palántát, az egyik ananászmenta, a másik pedig csokoládé menta. Az ananászos mentának tényleg ananász-illata van, a csoki menta papírja szerint az ismert édesség illatával rendelkezik, hát szerintem meg nem. Viszont maga a növény nagyon szép. (az ananászos a kétszínű palánta, a csokis pedig a sötétzöld színű a kép jobb szélén)


Kukoricadíszeket tettem a négy tartóoszlopra, nagyon "csárda" hangulata lett :)


Mivel a kemence kéménye elfogja foglalni a másik fűszereskertem felét, ezért úgy gondoltam, hogy mégiscsak a kemence közelében maradjanak a sokszor használt fűszernövényeim, hogy egy ilyen faládába költöztetem őket, amíg ki nem növik. Ez pedig majd valahol az étel-előkészítő közelében fog helyet kapni.


Már kiköltöztek a benti szobanövényeim nyaralni egy jó félárnyákos helyre a kert mellé.


Orgona ága... :) Gyönyörűen virágzik, leírhatatlan illattal.



A kert egy részlete, középen a spenót virít. A háttérben pedig ott az orgonabokor.
Egyébként a kerítésen túl még folytatódik a kert, ugyanis úgy döntöttünk, hogy a mamáéktól megkapott hátsó kertet bevetjük és nem baromfikifutó lesz belőle. Itt is bújik már a borsó, a retek, a sokféle saláta (május királya - csak sajnos a király még alig bújt elő, nem tudom hogy lesz belőle május közepére "király", kellen már nagyon az eső - a kötözősaláta, a cikória, a jégsaláta, madárbegy saláta, rukkola. Helyet kapott az istengyalulta tök, a cukkini, mángold, és maradt egy kis hely még a paradicsom-, és paprika-, illetve egyéb palántáknak is. Így kb. háromszor annyi négyzetméteren túrhatom a földet :))


A másik részlet: retekkel, borsóval, répával.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése