2016. szeptember 25., vasárnap

Savanyúság hordóban (beledobálós)


A következő recept már évek óta bizonyítottan működik, és nagyon egyszerű vele dolgozni.
Most újra készítettem, és közzéteszem, hiszen indul a szezon:

Egy 25 literes műanyag hordóra van szükségünk, aminek jól zárható teteje van.

A lé hozzávalói:
- 10 liter víz
- 3,5 l 10%-os ecet
- 1 csomag egész bors
- 1 csomag mustármag
- 45 dkg só, nem jódozott, hanem sima asztali
- 2 kg cukor (ezt még nem próbáltam édesítőszerrel, mert ekkora mennyiségnél nem szívesen kísérletezem, majd kicsiben kipróbálom és megírom a tapasztalatokat)
- 15-20 db babérlevél
- 6,5 dkg borkénpor
Az egészet összekeverjük és 1 napig állni hagyjuk. Beleborítjuk a jól zárható edényünkbe és belepakoljuk a savanyítandókat.
Folyamatosan lehet rakni, mikor minek van szezonja. Egyedül a zöld paradicsomot nem ajánlom, mert az megpuhul és szétmállik a lében. Egyébként jöhet minden, ami szokásos. Ha esetleg csípős almapaprikát teszünk bele, arra számítsunk, hogy a többi hozzávaló is átveszi a csípősséget. Nálunk nagy sláger a hatalmas kaliforniai paprikába töltött reszelt káposzta, (itt a káposztát lereszelés után sózzuk, hagyjuk a levét kicsorogni, jól kinyomkodjuk és úgy töltjük a paprikába. A paprikát úgy tesszük "tölthetővé", hogy a zöld szárát megnyomjuk a paprika belseje felé és tekerünk rajta egyet, így szépen egyben kijön minden). Finom még a vöröshagyma, és persze a karfiol is.
Ez a lé egyébként kb. 2-3 évig eláll, utána már cserélni kell. Ha nagyon tele lesz az edényünk érdemes egy nehezebb tányérral (én egy jénai edény tetejét használom erre) lenyomni a savanyúságokat, hogy folyamatosan a lé alatt legyenek.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése