Oldalak

2013. október 18., péntek

Mindennapi kenyerünk


Fehér tönkölylisztből készül cipó
Az eredeti receptet Kalmár gabonatermesztő úrtól kaptam, mivel tőle szoktunk tönkölyliszteket venni. Azután már én is kicsit variáltam rajta, de az ő eredeti receptjét meg nem találom, úgyhogy álljon itt az enyém:
1 kg liszt (általában teljeskiőrlésű tönkölylisztet használok)
kb. 7 dl víz (ennek egy része lehet tej, úgy kicsit "kalácsosabb" íze lesz a kenyérnek.
3/4 kocka élesztő (szárítottból kb. 14 g) ezt elég nehéz megmondani, mert sokmindentől függ: liszt minősége, hőmérséklet, az alapanyagok hőmérséklete stb., ki kell tapasztalni. Nekem a háromnegyed kocka körüli mennyiség általában elegendő. Mikor mekkorát török :)
1 evőkanál só
2-3 evőkanál olívaolaj, dióolaj, mogyoróolaj, mangalica zsír, tökmagolaj vagy esetleg vaj. (margarint semmiképpen nem használok, olvastam ugyanis, hogy néhány hidrogén-atom a különbség ahhoz, hogy az összetétele szerint műanyagnak számítson.
pici méz, vagy nyírfacukor
én szoktam bele néhány tekerésnyi borsot is őrölni.
Szóval, fogom a lisztet, beleöntöm a kelesztőteknőmbe. A közepébe mélyedést csinálok, abba öntök a 7 dl vízből (ami jó, ha langyos) egy keveset, mondjuk 1,5 dl-t. Ebbe belemorzsolom az élesztőt, és belefolyatom a mézet. A lisztből ráhintek egy keveset, majd letakarom és várom, hogy az élesztő megtegye a dolgát. Akkor beleöntöm az olajat, sót, borsot és a vizet (először úgy, hogy kb. 1 dl maradjon, hátha nincs is rá szükség) és elkezdem a dagasztást. Közben meglátom, hogy kell-e bele még az az 1 dl víz, vagy nem.
A dagasztásnak akkor van vége, ha a kenyértészta az edény oldalától is és a kezemtől is szépen elválik. (magyarul, már nem ragad hozzá)
Ekkor letakarom, kelesztem kb. 1 órát, utána átgyúrom, megformázom, a tetejét megkenem vízzel. Itt lehet rá magokat szórni: szotyola, len, szezám stb.) Vagy egy darab tésztát félretéve ilyen kacskaringókat gyártani, mint a képen. Esetleg csak simán beírdalni, nem túl mélyen.
Ekkor még egyszer kelesztem kb. 15-20 percet, addig bekapcsolom a sütőt 180 fokra. (sima gázűzhely, nem légkeveréses)
Vajjal kikent tepsiben szoktam sütni, de sokaktól hallottam, jénai edénybe teszik. Így a formája teljesen olyan lesz, mint egy cipónak. Szép magas is. Itt a jénait először a sütőben fel kell forrósítani, különben nem jön ki belőle a kész kenyér. De ha biztosra akarunk menni, akkor vajazzuk is ki.
Én szoktam kerekre is és hosszúkásra is nyújtani, mikor mihez van kedvem. Sőt ebből a tésztából szoktam zsemlét, kiflit is sütni.
Nagyjából 55-60 perc alatt szépen megsül. Szoktak az alsó rácsra vízzel telt edényt rakni, hogy a kenyér párában süljön, én még nem próbáltam. Illetve, ha nagyon pirulna valakinek - velem ez még nem fordult elő - akkor alufóliával le lehet takarni.
Úgy ellenőrizhetjük, hogy biztosan megsült-e, hogy ha az alját kopogtatjuk, olyan kongó hangot ad. (ez persze először nem támpont, de sokadjára észre lehet venni a különbséget)
Ha megsült, akkor hideg vízzel le kell spriccelni, attól lesz szép cserepes a teteje. Nekem ez nem mindig sikerül.
Fontos, hogy rácson hűtsük ki, hogy ropogós maradjon az alja is, különben a párától megnedvesedik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése